Kanser belirtileri dikkate alındığında, kanser erken teşhis edilebiliyor ve tedavinin başarısı büyük oranda artıyor. Ancak kişinin kendinde bir belirti gördüğünde hemen kanserden şüphelenmek yerine, belirtileri dikkate alıp hekime başvurması gerekiyor.
Kanser belirtileri olabilecek kanama, ağrı, şişlik, açıklanamayan kilo kaybı, yüksek ateş, halsizlik, ciltteki değişiklikler, sürekli öksürük, memede değişiklikler gibi belirtiler hekim tarafından diğer belirtilerle değerlendiriliyor ve çeşitli tanı yollarına başvuruluyor.
Prostat, karaciğer kanserleri gibi bazı kanserlerde, kanser belirtileri erken evrede hissedilemeyebiliyor. Ancak herhangi bir belirti olmasa da düzenli yapılacak kanser tarama testleri , kanser belirtilerini erken evrede saptayabiliyor.
Kanserin Belirtileri Nelerdir?
Kanama
- Tükürük ya da balgamda kan gelmesi akciğer kanseri belirtileri olabileceği gibi üst hava yollarındaki kanserin belirtileri de olabiliyor. Unutmamak gerekiyor ki, kanamalara yol açabilecek boğazda tahriş, akciğer enfeksiyonu, diş eti kanaması gibi birçok neden bulunuyor. Ağızdan kan gelmesi durumunda göğüs hastalıkları ve KBB uzmanına başvurulması gerekiyor.
- Makattan kan gelmesi kolon ve rektum kanserine işaret edebileceğinden mutlaka gastronenteroloji uzmanına muayene olmak gerekiyor. Ancak dışkıda kan bulunmasının besin zehirlenmesi ya da Crohn&kolit hastalığı gibi başka sebepleri de olabiliyor.
- İdrardan kan gelmesi, böbrek, mesane ve diğer idrar yolları kanserlerinin belirtileri arasında yer alıyor. Kesin teşhis için üroloji uzmanına başvurulması gerekiyor.
- 40 yaşından sonra görülebilecek rahim kanseri adet gören kadınlarda, kanamaların fazla olması ve iki adet arası kanamalarla belirti verebiliyor. Menopoz döneminde görülen kanamalar içinse kadın doğum uzmanına başvurulması gerekiyor.Rahim ağzı kanserlerinde ise erken dönem belirti görülmeyebiliyor, bu nedenle düzenli PAP smear testi yaptırmak gerekiyor. İlerlemiş rahim ağzı kanserinde kanser belirtileri, kötü kokulu vajinal akıntı ve özellikle cinsel ilişki sırasında ve sonrasında kanamalar, ağrılı idrar yapma, bel ve bacak ağrıları, şiddetli bel ve kasık ağrıları şeklinde olabiliyor.
- Çocuklarda ve yetişkinlerde burun ve diş eti kanamaları, geçmeyen küçük noktasal kanamalar kan kanseri belirtileri olabiliyor. Löseminin diğer belirtileri için tıklayınız.Burun kanamaları çok sık görülmekle beraber, bu kanamaların çok azı tümörlere işaret edebiliyor. Tekrarlayan burun kanamaları özellikle erken ergenlik çağındaki erkek çocuklarda genizdeki damarsal kaynaklı tümörler nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Yine erişkin hastalarda tek taraflı tekrarlayan burun kanamaları burun veya sinüs kaynaklı tümörlerin habercisi olabiliyor.
Ağrı
-
- Vücudun sık uyarılarından biri olan ağrı birçok nedenden oluşabiliyor. Omuz ya da göğüs ağrısı akciğerde kanser belirtileri olabiliyor. Bu ağrıdan şikayet edenlerin göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerekiyor.
- Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvuruyorlar.
- Karın ağrısına son zamanlarda oluşmuş ve eşlik eden iştahsızlık, kilo kaybı varsa safra yolları, mide, bağırsak gibi gastrointestinal sistem kanserlerinin ön belirtileri arasında yer alıyor. Bu durumda da mutlaka gastroenteroloji uzmanına başvurulması şart.
- Meme, prostat, yumurtalık ve bağırsak kanserlerinde kanser belirtileri ağrı şeklinde görülebiliyor. Memede hissedilen ağrı tek başına nadiren kanser belirtisi olsa da, ağrı ile birlikte ele gelen kitle varsa, meme ağrısı adet sonrası geçmiyorsa ve hep aynı noktadaysa, ağrının altındaki nedenin bulunması için mutlaka hekime başvurmak gerekiyor.
- Prostat kanseri erken evrede belirti vermezken, ileri evrede nadiren görülen ilk bulgu bel ve sırt ağrısı olabiliyor, kemik ağrıları da görülebiliyor. Yumurtalık kanseri kasık ve karın ağrısı şeklinde belirti verebiliyor. Bazen kolik tarzda karın ağrısı ve şişkinlik bağırsak (kolon) kanserinin habercisi olabiliyor.
- Beyin tümörleri, kafatası içinde yerleşen tümörler oldukları için kafatası içinde basınç artışına bağlı olarak şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi yaygın belirtiler görülebiliyor.
- Erken evrede belirti vermeyen karaciğer kanserinde kitle çapı büyüdükçe karnın sağ tarafında yaygın bir ağrı ortaya çıkıyor. İleri evrede ise şiddetli karın ağrısına kilo kaybı ve karında şişlik eşlik ediyor.
- Gırtlak kanserinin ses kısıklığı dışında diğer belirtileri arasında; boğazda takılma hissi, boğazda ve kulaklara yansıyan ağrı yer alıyor.
- Pankreas kanserinin ilerlediği dönemlerinde; şiddetli karın ve sırt ağrısı, sarılık, kilo kaybı, karında şişlik gibi bulgular ortaya çıkıyor.
Şişlik
- Vücutta oluşan bazı şişlikler de önemli kanser belirtileri arasında yer alıyor. Kemiklerde veya yumuşak dokuda gelişen tümörler kendilerini şişlikle gösteriyor. Bu tür şikayetlerde ortopedi uzmanına gidilmesi gerekiyor.
- Boyun, koltuk altı ve kasıklarda lenf bezlerinin şişmesi lenfoma nedeniyle olabiliyor. Kanser veya lenfoma nedenli lenf bezi büyümeleri genellikle ağrısız oluyor, şişlik bir tarafa tutunuyor ve hareket ettirmekte zorlanılıyor. Bu durumda onkoloji veya hematoloji bölümüne başvurulması gerekiyor.
- Kemik tümörlerinde kaval kemiği ya da kaburga gibi cildin hemen altındaki kemiklerde giderek büyüyen bir şişlik, erken dönemde ortaya çıkabiliyor.
- Guatr; boyunda şişlik, yutkunma güçlüğü, nefes almada zorluk gibi şekillerde belirti veriyor, fazla büyüdüğü zaman dışarıdan bakıldığında bile anlaşılabiliyor.
Açıklanamayan kilo kaybı
- Pankreas, mide, gırtlak yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi bazı kanserlerin ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybı. Açıklanamayan yaklaşık 5 kilo kaybı kanserin belirtisi olabiliyor. Kilo kaybı ile birlikte diğer belirtiler hekim tarafından değerlendiriliyor.
Halsizlik
- Dinlenme ile geçmeyen uzun süreli halsizlik löseminin (kan kanseri) belirtisi olabiliyor. Kolon ve mide kanserlerinde kan kaybının yol açtığı halsizlik görülebiliyor.
- Yorgunluk ayrıca; kansızlık, fibromiyalji kaynaklı olabileceği gibi akciğer, kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarının habercisi olabiliyor. Stres de, kronik yorgunluk sendromuna yol açabiliyor.
Ateş
- Ateş, kanserde sıklıkla ancak genellikle ileri evrelerde görülüyor. Diğer yandan uzun süreli ya da sık tekrarlayan ateş lösemi gibi kan kanserlerinin ve lenf kanseri (lenfomanın) erken habercisi de olabiliyor.
İdrar yapma ya da dışkılama alışkanlığında değişiklik
- Ağrılı idrar, idrarda kan, daha az ya da sık idrara çıkma mesane ya da prostat kanserinin belirtisi olabildiğinde doktora danışılması gerekiyor. Uzun süren kabızlık, ishal ya da dışkı boyutunda değişiklik kolon kanserinin belirtisi olabiliyor.
Cilt değişiklikleri
- Vücudun herhangi bir yerindeki ben, siğil ve çillerdeki şekil, renk değişiklikleri, iyileşmeyen kabuklu oluşumlar ya da hızlı büyüyen, deriden koyu renkli oluşumlar cilt kanserinin habercisi olabiliyor. Ben değişimlerinde hekime başvurmak ve hekim tarafından dermatoskopi ile düzenli ben takibi, melanomun erken teşhisinde önem taşıyor. Deri kanserinin diğer belirtileri için tıklayınız.
Öksürük
- Öksürük ve balgam şikayetlerinin süreklilik kazanması, giderek artan nefes darlığı akciğer kanserinin belirtisi olabiliyor.
Ağız içinde ve etrafında değişiklikler
- Ağız içinde, dudakta beyaz, kırmızı beyaz leke ve yaralar ağız kanserinin belirtisi olarak ortaya çıkıyor. Ağız içinde ve dudakta geçmeyen yaralar ve sebepsiz diş kayıpları da ağız bölgesi kanserinin habercisi olabiliyor.